Sluit Menu

De Plantrekkerij

De Plantrekkerij is voor en van ondernemende jongeren uit Nieuw Gent die het voortouw willen nemen voor hun generatiegenoten. Ze beheren mee een budget waarmee ze acties op touw zetten die de buurt ten goede komen. Sinds 2020 hebben verschillende jongeren onder de vleugels van de Plantrekkerij een mini-business uit de grond gestampt, werkten samen met het Kleurrijk Kunstenfestival of Film Fest Gent, of zijn vol goesting in een artistiek traject gestapt. 

CONTACT

sofiane@larf.be of klaas@larf.be
Uitvalsbasis: Jeugdhuis Nieuw Gent, of op en rond de pleintjes

instagram

Publieksprijs Hek Expo

Binnenkort wordt er een nieuwe sportkooi gebouwd in Nieuw Gent. Rond de bouw komen hekken, waarop Larf! in samenwerking met Stad Gent een expo organiseert. Aan de hekken komen doeken waarop jullie beelden gedrukt worden. Er komt een juryprijs, en een publieksprijs, beiden ter waarde van €50.

STEM HIER VOOR DE PUBLIEKSPRIJS

Bezoek Hek Expo | August Vermeylenstraat 2, 9000 Gent. 

Praktijkvoorbeeld bij Demos

De Plantrekkerij werd door Demos uitgelicht als praktijkvoorbeeld voor cultuurparticipatie. 

“Die focus op het artistieke is belangrijk voor Larf!. De jongeren leren om hun verhaal op een expressieve manier te vertellen en hier ook een publiek mee te bereiken. Het betekent ook dat ze soms uit hun comfortzone moeten komen. Ze leren de wereld open te benaderen, met aandacht voor verbeelding en creativiteit. ”

Lees het volledige artikel

Ieder zijn droom

Jong zijn en dromen, dat gaat hand in hand. Warre Dries wandelde op een dag als stagiair binnen bij de Plantrekkerij en bleek een machtig getalenteerde fotograaf. Hij portretteerde verschillende mensen uit Nieuw Gent met een droom of wens in de hand. Sommigen kiezen voor iets wat beter kan in de wijk, sommigen denken ver vooruit. Het resultaat werd opgehangen aan de muur van Snackbar Metropol op het Rerum Novarumplein. Kijk hierboven naar alle portretten(klik op afbeelding om ze groter te maken)

EEN OPINIE MET WEERKLANK

"Docureeks Niveau 4 stigmatiseert en polariseert." Dat is de titel van een gastbijdrage van onze artistiek medewerker Klaas op de onafhankelijke nieuwssite Apache.

LEES DE OPINIE HIER

De Gentenaar en Het Laatste Nieuws pikten dit opiniestuk op. Op vrijdag 28 september werd Klaas samen met 10 jongeren en buurtbewoners uitgenodigd om met burgemeester Matthias De Clerq zelf in dialoog te treden. Nieuw Gent is een bijzondere plek, waar de Stad Gent enorm in investeert. Een programma als Niveau 4 maakt dan snel veel kapot, maar het begripvol en constructief gesprek was een stap in de juiste richting.

MINI-ONDERNEMINGEN

ZOMERBAR

Een groep jongeren van De Plantrekkerij bouwde in samenwerking met Campus Atelier een zomerbar en baten die uit aan de achterkant van de al bestaande buurtbar Pino. Dankzij de zomerbar is de dialoog tussen de bewoners van Pino en de jongeren beter. Dezelfde jongeren organiseerden ook de bar op het Kleurrijk Kunstenfestival en SummerFest (een organisatie van het Filmfestival Gent) in Nieuw Gent.

Greensleaves

Vier jongeren die tuinbouwschool volgen in de buurt, richtten in Nieuw Gent een tuintjes-onderneming op. Ze werken samen met Samenlevingsopbouw, waar ze een eigen tuin verzorgen, maar ze treden ook in dialoog met de buren, wiens tuinen ze mogen onderhouden. 

De Beautystudio

Drie zelfstandige jonge vrouwen startten in Nieuw Gent een beautystudio. Ze verzorgen kapsels en nagels aan huis, en het loopt als een trein. Er wordt momenteel met hen onderzocht hoe ze samen een ontmoetingsplek voor jonge vrouwen kunnen opstarten, want dat is een gemis in de wijk!

Het drukatelier

Een jonge tekenaar bedrukt bekers en t-shirts met zijn ontwerpen vol strijdvaardige boodschappen. Hij krijgt hiervoor materieel-technische ondersteuning vanuit de jongerenwerking van Campus Atelier, waar jongeren houtbewerking en druktechnieken kunnen leren. 

Documentaire over HET voetbalpleinTJE

Een legendarische voetbalpleintje in Nieuw Gent wordt afgebroken en vervangen door een ander voetbalplein op een andere plek. Dat brengt wat commotie teweeg. Verschillende jongeren uit de wijk willen de erfgoedwaarde van het pleintje en de vele verhalen die erover bestaan, verzamelen door bewoners, beroemde en minder beroemde voetballers te interviewen, en dit materiaal te verwerken in een artistieke documentaire om op die manier de betekenis van zo’n pleintje duidelijk te maken aan de beleidsmakers: het brengt mensen samen, geeft kansen, stimuleert openheid en ontmoeting.

In de documentaire volgen we 4 hoofdpersonages, elk van een andere leeftijdscategorie en met een eigen kijk op de afbraak van het pleintje. Hiervoor werken we samen met documentairemaakster Laura Zuallaert

Contact: klaas@larf.be

KLEURRIJK KUNSTENFESTIVAL

Van 17 tot 21 augustus 2020 was er voor het tweede jaar op rij een week vol circus, theater en muziek die uitmondde in het Kleurrijk Kunstenfestival op 22 augustus. Hiervoor werkt Larf! samen met Mais Quelle Chanson, Bloemenstad, Campus Atelier en Circusplaneet. Later die dag is er in samenwerking met Film Fest Gent een openluchtvertoning van Patser, ingeleid door Adil El Arbi himself. Op naar volgend jaar!

Contact: joachim@larf.be

THEATERPROJECT LA HAINE

Een toevallige ontmoeting in de straten van Nieuw Gent, zo startte dit project. Eén van de jongeren uit de wijk bleek enorm geïntrigeerd door de cultfilm La Haine van Mathieu Kassovitz. Samen met 3 kompanen wordt in De Kazematten aan een theaterproject rond deze film gewerkt. Wekelijks komen ze samen en ontdekken waar hun mogelijkheden liggen. Het afmonteren en een toonmoment is voorzien voor 2021.

Contact: klaas@larf.be

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze voorstellingen en ateliers.

Aanmelden nieuwsbrief