Sluit Menu

Knal_Filmfestival 2021

Welkom op de allereerste editie van Knal_Filmfestival, een online kortfilmfestival voor jonge makers. Van 15 tot en met 28 februari kan je hier vijf films ontdekken, zowel fictie als animatie.

De selectie van het festival kwam tot stand via een open call. Uit meer dan 30 inzendingen maakte Kellie Lippens [interview onderaan] als curator een shortlist van 10 films, sterk gelinkt aan het vooropgestelde thema diversiteit. In samenspraak met onze Kosmopolieten werd de definitieve selectie gemaakt. Deze Kosmopolieten creëerden en grepen de kans om de gekozen cineasten bij ons in De Kazematten te interviewen. Je vindt op elke filmpagina een videoverslag van dit interview. En om jullie een blik achter de schermen te gunnen hebben we ook een making-of met setfoto's en inspiratie toegevoegd. Het programma is verrassend gevarieerd, met werk in verschillende genres. Wat het bij elkaar houdt is de stevige basis van pril maar vakkundig makerschap en de link met diversiteit in al haar facetten. Geniet van de films!

PROGRAMMA


A Sombra Do Desejo

MAKERS • Evie Ellen Lippens | Lore Mechelaere

Fictie | 10min.

Een poëtische film over een onbestemd verlangen van de Portugese Fernanda, die zich verschuilt in haar herinneringen.

ONTDEK A SOMBRA DO DESEJO


TALISMAN

MAKER • Raine Sarens

Animatie | 5min.

Een prachtig vormgegeven oorlogsverhaal met een tedere inhoud.

ONTDEK TALISMAN

Gabriel Descending

MAKER • Alexander Deprez

Fictie | 30min.

Een rauwe, strakke film, met een beklijvende regie en bangelijke muziek.

ONTDEK GABRIEL DESCENDING


Would You Please?

MAKER • Ada Güvenir 

Animatie | 4 min.

Een pakkend liefdesverhaal over graag zien en missen, op het juiste moment maar op de verkeerde plaats.

ONTDEK WOULD YOU PLEASE?


Pour ne pas me perdre

MAKER • Geoffrey Detant

Fictie | 12min.

Magisch camerawerk en een sterk verhaal over een jongeman die worstelt met zichzelf en zijn verleden.

ONTDEK Pour ne pas me perdre


Waarom Een filmfestival?

Hoewel onze wortels in het theater liggen heeft Larf! al jaren een groot hart voor jonge makers uit alle kunsttakken. Toen we een anderhalf jaar geleden naar De Kazematten verhuisden kregen we ook de faciliteiten om meer dan ooit vers talent te ondersteunen. Al snel ontstond het idee om elke laatste donderdag van de maand Knal_Interval te organiseren, een avond vol work in progress uit verschillende kunstdisciplines. We slaan daarmee een unieke brug tussen artistiek eigenzinnige jongeren uit onze ateliers of de buurt, kunstopleidingen en de professionele sector.

Maar, net zoals in vele sectoren legde Covid-19 onze werking zo goed als stil. Met Knal_Filmfestival richten we nu onze pijlen specifiek op video omdat online theater gewoon niet zo goed werkt. Film is één van de weinige kunsttakken die op een scherm net helemaal tot z'n recht komt! En toegegeven, het idee om dit festival jaarlijks te herhalen ligt nu al op tafel...

ONTMOET CURATOR KELLIE

Het originele idee voor een online filmfestival komt van beeldenmaakster Kellie Lippens. Ze zocht een stageplek voor haar opleiding Educatieve Master aan Luca School of Arts. Haar voorstel om een online filmfestival te organiseren was de lont in de kaars die Larf! deed ontbranden. Kellie studeerde keramiek en glaskunst en verruimt haar blik door op zoek te gaan naar een geheel eigen stijl. Anders dan een traditionele beeldhouwer of installatiekunstenaar gaat ze op zoek naar poëtische verbanden tussen beelden. Ze omschrijft dit zelf als een poëtische montage, waar meteen een sterke link met film te vinden is. Daarnaast werkt ze als assistente van Berlinde De Brucykere. In onderstaand interview ontdek je meer over Kellie en welke films haar werk inspireerden. 

“Ik zie mijn opstelling als een mentale ruimte, van spel, herinnering en emotie... Een ruimte waar iedereen zijn eigen verhaal kan opbouwen.
Het zijn die krachten die ons een spiegel kunnen voorhouden.”

--
Kellie Lippens over haar eigen werk

Werk van Kellie Lippens

KNAL_FILMFESTIVAL 2021

Contact | Info | Pers

Joachim Gys | joachim@larf.be

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze voorstellingen en ateliers.

Aanmelden nieuwsbrief