Sluit Menu
Aankondigingen

Eerste namen slotdebat Groot Debat 2024

Binnen Ghent European Youth Capital 2024 organiseren we met Gentse partners een grootschalig project om jongeren warm te maken voor de verkiezingen: Groot Debat 2024. We verenigen de krachten van Kunstencentrum VIERNULVIER, de Jeugddienst Gent, KOPERGIETERY, de Jeugdraad Gent en LARF! om Gentse jongeren een stem te geven deze verkiezingen.


Groot Debat 2024 in GO! Atheneum Voskenslaan, foto van Michiel Devijver (c)

Voortrajecten op school

Intussen heeft een groot deel van de 700 leerlingen hun inhoudelijk en creatief voortraject achter de rug. We sturen naar elke school een inhoudelijk expert en 2 of meer kunstenaars om de materie te verwerken. Elke klas werkt minstens 2 dagen rond een beleidsthema: klimaat, geld, goed in je vel, stad van de toekomst, democratie of samen leven.

De eerste dag geeft de inhoudelijk expert een dieper inzicht in de verschillende elementen die spelen bij het thema en leren de jongeren debatteren met elkaar. De tweede dag maken ze een creatieve vertaling van hun indrukken, gevoelens en ideeën onder begeleiding van de kunstenaars.

Debatteren en handelen

Zo zijn ze optimaal voorbereid voor de slotdag op 25 april 2024 om met elkaar en met politici te debatteren. In de voormiddag organiseren we tientallen debattafels in de Floraliënhal om de verkiezingsonderwerpen grondig uit te spitten. Daarna krijgen ze op een politieke markt de kans om meer info over partijen, de verkiezingen en stemmen te verzamelen, maar ook om één op één met politici in gesprek te gaan.

De grote slotshow

In de namiddag van 25 april beleven de leerlingen een grote slotshow met politieke kopstukken in De Vooruit. De politici debatteren met jongeren en elkaar over zes beleidsthema’s én beantwoorden vragen van jongeren. Vandaag kennen we al een groot deel van die namen: Sammy Mahdi van cd&v, Nadia Naji van Groen, Matthias Diependaele van N-VA, Tom Ongena van Open Vld, Melissa Depraetere van Vooruit en Filip Brusselmans van Vlaams Belang zijn alvast van de partij. We zijn zeer benieuwd wie PVDA stuurt! We kijken alvast uit naar een boeiend debat dat de stem van jongeren op de politieke kaart kan zetten.

Klik hier voor meer informatie over Groot Debat 2024.

VOORTRAJECTEN OKTOBER 2023

Deze voortrajecten vonden plaats bij GO! Atheneum Voskenslaan en HTISA Holstraat.

Foto's van Michiel Devijver (c).

Deze foto's zijn niet voor commercieel gebruik. Als je ze online wilt gebruiken omdat je er bijvoorbeeld zelf op staat, vermeld dan zeker dit: "Foto's van Michiel Devijver voor Groot Debat 2024".
Dit vind je vast ook interessant!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze werking.

Aanmelden nieuwsbrief