Sluit Menu
Projecten

Groot Debat 2024

Binnen Ghent European Youth Capital 2024 organiseren LARF!, de Jeugddienst Stad Gent, KOPERGIETERY, de Jeugdraad Gent en Kunstencentrum VIERNULVIER samen een grootschalig project om jongeren warm te maken voor hun eerste stembusgang: Groot Debat 2024. Want politiek heeft nood aan verbeelding.

2024 wordt een speciaal verkiezingsjaar met verkiezingen op Europees, federaal, Vlaams, lokaal en provinciaal niveau. Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwigheden: jongeren vanaf 16 jaar kunnen voor het eerst stemmen voor de Europese verkiezingen en de opkomstplicht valt weg op lokaal niveau.

33 klassen van 23 Gentse scholen nemen deel aan het Groot Debat 2024. De klassen komen uit het 5e, 6e of 7e jaar secundair onderwijs, uit alle onderwijsnetten en alle richtingen. We horen de stem van heel wat verschillende jongeren en brengen jongeren met diverse achtergronden met elkaar in contact.

GHENT EUROPEAN YOUTH CAPITAL

Voortraject bij GO! Atheneum Voskenslaan, fotograaf Michiel Devijver (c)

Leren debatteren

De klassen volgen elk een voortraject op school, waarin we hen tonen dat hun stem belangrijk is en dat we hun bezorgdheden serieus nemen. De jongeren krijgen het lef om hun mening te vormen én naar buiten te brengen. 

Een inhoudelijk expert maakt hen wegwijs in een van de zes beleidsthema’s: democratie, geld, goed in je vel, klimaat, samen leven of stad van de toekomst. Aansluitend debatteren de jongeren met verschillende methodieken om hun mening te leren formuleren en onderbouwen. Ze ontdekken hoe ze argumenten opstellen en hoe ze zich inleven in andere standpunten

Daarna zoeken kunstenaars samen met de leerlingen naar pijnpunten in onze samenleving: waar liggen jongeren vandaag van wakker? Ze maken een creatieve vertaling van het onderwerp vanuit de artistieke praktijk van de kunstenaars. De leerlingen graven dieper in hun ervaringen en gevoelens en ontdekken hoe ze een publiek in het hart raken met hun boodschap. 

Deze voortrajecten op school zijn essentieel om de jongeren voor te bereiden op de slotdag.

Voortraject bij GO! Atheneum Voskenslaan, fotograaf Michiel Devijver (c)

Op tafel kloppen

Op donderdag 25 april 2024 dagen we de jongeren uit om met elkaar én met beleidsmakers in debat te gaan. Eerst graven we naar wat de jongeren echt denken: we leggen gevoeligheden bloot en verzamelen prangende vragen. Daarna brengen we die vragen en bezorgdheden naar de beleidsmakers en praten we erover.

In de voormiddag debatteren de jongeren met elkaar over spraakmakende stellingen. Daarna schuimen ze een bruisende infomarkt af, waar ze kunnen kiezen uit:

  • blind dates met lokale politici
  • een stemsimulatie in een namaak kiesbureau
  • uitleg over de verschillende partijprogramma’s
  • expo met creatieve verwerkingen uit de voortrajecten

 

Voortraject bij GO! Atheneum Voskenslaan, fotograaf Michiel Devijver (c)

In de namiddag volgt een groot slotdebat tussen de jongerenambassadeurs* en politieke kopstukken van de 7 grootste partijen, gepresenteerd door MNM-presentatrice Kawtar Ehlalouch en politicoloog Carl Devos. Met Sammy Mahdi van cd&v, Nadia Naji van Groen, Matthias Diependaele van N-VA, Tom Ongena van Open Vld, Jos D’Haese van PVDA, Melissa Depraetere van Vooruit en Filip Brusselmans van Vlaams Belang.

Maar ook Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas en ex-voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad Amir Bachrouri zijn van de partij. Amir brengt een fragment uit zijn boek Doe maar niet, over het vuur van de jeugd dat altijd weer wordt geblust. Idealiter eindigt de slotdag met een duurzame engagementsverklaring, ondertekend door jongeren én politici.

*Jongerenambassadeurs

Leerlingen uit de voortrajecten kunnen zich aanmelden als ambassadeur. Zij doorlopen een intensief traject met debat- en mediatraining van onder meer journalist Marjan Justaert en politicoloog Carl Devos. Deze jongerenambassadeurs vertegenwoordigen op de slotdag hun medeleerlingen in gesprek met politici.

Voortraject bij HTISA Gent Holstraat, fotograaf Michiel Devijver (c)

En daarna?

De ideeën, bezorgdheden en verklaringen van de slotdag delen we met beleidsmakers, jongerenorganisaties, scholen en andere spelers. Zo versterken we de stem van de jongeren. We wegen op de beslissingen van beleidsmakers en inspireren zo veel mogelijk jongeren om actie te ondernemen.

Halverwege de beleidstermijn checken we in bij de politici: wat hebben ze meegenomen uit het Groot Debat 2024? Hoe staat het met hun engagementsverklaring tegenover deze jongeren, de toekomst van onze maatschappij?

Voortraject bij HTISA Gent Holstraat, fotograaf Michiel Devijver (c)

Dank aan

Hujo voor de ondersteuning bij het vormgeven van de debatoefeningen in het voortraject en de debattafels op 25 april.

De lerarenopleiding van HoGent voor de ondersteuning bij het modereren van de debattafels op 25 april.

Alle deelnemende scholen en inhoudelijke experts.

Dit is een project van

binnen Ghent European Youth Capital.

Foto's van Michiel Devijver (c).

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze werking.

Aanmelden nieuwsbrief