Sluit Menu
Projecten

Groot Debat 2024

Samen met Gentse partners zetten we het project Groot Debat 2024 op om jongeren van 16 tot 18 jaar te informeren, te prikkelen en in debat te laten gaan met elkaar en met beleidsmakers.

2024 wordt een speciaal verkiezingsjaar met verkiezingen op Europees, federaal, Vlaams, lokaal en provinciaal niveau. Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwigheden: jongeren vanaf 16 jaar kunnen voor het eerst stemmen voor de Europese verkiezingen en de opkomstplicht valt weg op lokaal niveau. In 2024 is Gent bovendien de Europese Jongerenhoofdstad: 2024 wordt hét jaar van de Gentse jongere.

Daarom trekken deze Gentse organisaties in het schooljaar 2023/24 naar de Gentse scholen:

33 klassen schreven zich in om met elkaar én met beleidsmakers te debatteren. Waarover? Ze kiezen uit zes mogelijke thema's: klimaat, geld, goed in je vel, stad van de toekomst, democratie en samen leven. Zo stappen ze mee in een uniek traject met:

1. een klassentraject: elke klas gaat inhoudelijk en creatief aan de slag rond thema’s waar jongeren van wakker liggen. Ieder atelier (van 2 dagen) bestaat uit een kennisluik, gevolgd door een debat met elkaar rond specifieke stellingen die samenhangen met het thema. Daarna geven de jongeren hun inzichten vorm in een persoonlijk statement die een ‘creatieve vorm’ heeft (een speech, videomontage, slam poetry, grafisch ontwerp, fotoreportage, …). De scholen krijgen de keuze uit 5 thema’s.

2. tafeldebatten: op donderdag 25 april 2024 gaan 750 jongeren met elkaar in gesprek in de Gentse binnenstad. Jongeren uit de verschillende klassen en scholen debatteren onbevangen over wat ze belangrijk vinden en formuleren voorstellen. De debattafels worden bijgestaan door de thematische experten, medewerkers van de cultuurhuizen en bevoegde stadsdiensten.

3. politiek slotdebat: ten slotte komt alles samen in een Groot Debat met politieke kopstukken. Zo krijgen de jongeren zelf een stem om hun vragen en ideeën met beleidsmakers te delen.

Meer info vind je hier:

Homepagina Groot Debat 2024

Aankondigingen over dit project:

8 juni 2023: Groot Debat 2024

10 januari 2023: Jongeren laten van zich horen

Foto's van Michiel Devijver (c).

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze werking.

Aanmelden nieuwsbrief