Sluit Menu
Nieuw Raar Europa

Aflevering 1

Nieuw Raar Europa: ROUW, ontwerp van Jan-Sebastiaan Degeyter (c)

Eerste aflevering: ROUW

Marieke Schraepen gaat in deze aflevering met Céline, Camila, Pepijn, Hannelore en Joke op zoek naar een eigen taal voor hun verdriet.

“Er zit een gat in mij, met haar vorm en afmetingen. En ik krijg dat gat niet vertaald.” - Marieke in ROUW.

LUISTER HIER

De jongeren die je hoort zijn elk iemand verloren. En hoe verschillend dat verlies ook is - een onverwacht ongeluk, een ongeneeslijke ziekte, zelfdoding - toch zijn er ook veel gedeelde ervaringen. Het ongeloof, onverklaarbare vermoeidheid , wenen op onhandige plekken … Samen proberen ze zin en betekenis te geven aan die onbevattelijke, bevreemdende, soms allesoverheersende pijn die nu deel van hun leven is.

Herken je jouw verhaal in deze aflevering? De organisatie Missing You brengt jongeren samen die een dierbare verloren zijn, om zo hun verdriet te helpen verwerken. Iedereen rouwt op een andere manier, maar je bent nooit alleen.

In de jongerenbib van De Krook staat ons luisterhuis: daar kan je ook naar deze aflevering luisteren.

Marieke Schraepen, foto van Michiel Devijver (c)

Maker: Marieke Schraepen

Marieke verloor 6 jaar geleden haar mama, met wie ze een erg sterke band had. Ze wil hierover spreken, maar dat is niet altijd makkelijk. Door in dialoog te gaan met jongeren wil ze blikken openen. Verdriet is vaak moeilijk te plaatsen voor je omgeving terwijl zo’n rouwperiode je wereld fundamenteel verandert. Hoe ga je als jongere om met een plots en groot verdriet? Hoe maak je ruimte voor pijn zonder er met een boog rond te lopen? Dit is het begin van een diepgaand gesprek dat verder gaat dan een persoonlijk trauma en actuele vragen rond mentaal welzijn en culturele verschillen op scherp zet.

Marieke Schraepen (zij/haar, 28 jaar) is theatermaker en actrice. Ze behaalde een master filosofie aan De KULeuven. Daarna studeerde Marieke in 2022 af aan KASK drama met de voorstelling 'Guilty of Love', die ze samen met Sophia Bauer maakte. Ze was al betrokken bij voorstellingen van Werktoneel, Compagnie Cecilia en KOPERGIETERY. In haar werk is Marieke gefascineerd door het - vrouwelijke - lichaam en het complexe netwerk aan verbeelding en betekenis dat erop is ingeschreven.

Op Knal_Interval 30 november ging Inge Goddijn in gesprek met Marieke over haar podcastaflevering. Bekijk hier het programma van die avond.


CREDITS

maker Marieke Schraepen
gesprekken met Céline, Camila, Pepijn, Hannelore en Joke
muziek, editing en mix Joachim Gys
beeld Jan-Sebastiaan Degeyter
titel en generiek naar de gelijknamige song ‘Nieuw Raar Europa’ van De Duiven
productie LARF!
luisterhuis in Bibliotheek De Krook
met de steun van Stad Gent, Vlaamse Overheid, Europese Unie en JINT
grote dank aan Missing You

(c) ontwerp Nieuw Raar Europa van Jan-Sebastiaan Degeyter, foto luisterhuis van De Krook, andere foto's van Michiel Devijver.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze werking.

Aanmelden nieuwsbrief