Sluit Menu
Scholenwerking

Secundair

Larf! biedt jouw school een theatertraject op maat. In overleg kiezen we een thema waarrond we het traject vormgeven. 

Zo kunnen we bijvoorbeeld werken rond migratie, diversiteit of overmatig gsm-gebruik. Soms past het om dieper op tekst en theater in te gaan. Voor dit schooljaar werkten we daarom onderstaande theatertrajecten uit.

 

Contact/boekingen

tom@larf.be / +32 (0) 9 365 09 43

 

Het canonkanon

Een toneelstuk lezen lijkt eenvoudig, maar het is een bijzondere vaardigheid om dode letters tot leven te wekken. Hoe sterk de toneelteksten van de oude Grieken, Shakespeare of Tsjechov ook zijn, appreciatie of begrip staat of valt met hoe ver de lezer bereid is emotioneel en intellectueel te investeren in de tekst. Larf! laat de leerlingen kennis maken met (het oeuvre van) een toneelauteur, een historisch tijdperk en het vakjargon uit het theater. In plaats van louter fragmenten te lezen of een registratie van een stuk te bekijken, graven we in de tekst en doen we samen op een empathische manier aan tekstanalyse. Geleidelijk aan bouwen we een spelinsteek op en zoeken de leerlingen naar hun eigen stem in de woorden van een personage.

 

Book Burning, een praktijkvoorbeeld

Larf! werkt samen met een klas zesdejaars van het Sint-Janscollege Gent en de stadsbibliotheek De Krook rond boekverbranding. Het wordt niet louter een historische studie, maar een oefening in empathie en verdraagzaamheid terwijl buiten het politieke klimaat alsmaar meer polariseert. Hoe ga je als individu, maatschappij of regering om met meningen die je liever niet wil horen? Kan je radicale meningen verbieden?

De jongeren gaan op zoek naar een prikkelende onderzoeksvraag en gebruiken de bibliotheek als uitvalsbasis. Ze leren dat de bib meer is dan een opslagplaats voor boeken, maar een bruisend kenniscentrum. Samen met Larf! en dramaturge Mieke Versyp maakt de klas een podcast die een spannend verslag zal uitbrengen van hun zoektocht.

Je kan dit traject ook voor jouw klas boeken!

 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze voorstellingen en ateliers.

Aanmelden nieuwsbrief